somnul bebelusului

Povești de adormit copii. Bebelusul tau este mai destept decat crezi

Somnul bebelusului: despre importanta acestui topic s-a discutat si s-a scris enorm.  Este cunoscut  faptul ca, alaturi de hrana si afectiune, un somn calitativ este deosebit de important pentru dezvoltarea cognitiva, emotionala si neuromotorie a copilului. Un copil odihnit, va fi un copil linistit, bine dispus. Va asimila usor informatii si va face fata cu mai mult succes schimbarilor din perioadele de achizitii, salturi mentale si pusee de crestere.

Insa, cand copilul este privat de somn, sau cand nu beneficiaza de un somn odihnitor,

nivelul cortizolului din organism creste, fapt care se traduce prin hiperactivitate, tulburari de atentie, iritabilitate, plans. Totodata, pe termen lung, carenta de somn are urmari negative ireversibile. Acestea isi vor putea lasa amprenta pana la maturitate: diabet de tip 2, obezitate, stari depressive, anxietate.

Si totusi, ce putem face noi parintii in acest sens?

Destul de multe. In primul rand, este important sa intelegem ca bunele obiceiuri se cultiva inca din primele luni de viata. Specialistii in somnologie pediatrica recomanda parintilor sa fie atenti la factorii care pot sabota un somn de buna calitate. Vorbim aici de factori care tin de disconfortul  fizic (anumite afectiuni care trebuiesc investigate de catre medic, reflux, dermatita, temperatura sau umiditate nepotrivite, etc.), de factori de natura emotionala (atmosfera tensionata in casa pe care copilul o percepe si care ii creeaza un sentiment de nesiguranta, parinti absenti emotional, etc.), dar si de factori care tin de disciplina somnului.

De indata ce factorii perturbanti de ordin fizic sau emotionali au fost adresati, parintii pot incepe sa incurajeze, prin anumite actiuni, o rutina de somn care sa fie benefica pentru dezvoltarea emotionala a copilului.

Specia umana este guvernata de doua tipuri de ceasuri biologice: cicardian si ultradian.

In timp ce ritmul cicardian se desfasoara pe o durata de 24 de ore, cel ultradian se desfasoara pe o perioada mai scurta, respectiv de 90 de minute. Spre deosebire de adulti, care la sfarsitul celor 90 de minute isi pierd din concentrare si au nevoie doar de o pauza, bebelusii trebuie sa doarma. Sigur, veti spune ca e o exagerare. Dar ganditi-va cat de coplesitoare si stimulanta este lumea inconjuratoare pentru ei.

De aceea, este important ca parintii sa fie atenti la nevoia de somn a bebelusului in egala masura

ca la alte nevoi si sa ii creeze mediul propice pentru odihna dupa fiecare 90 de minute de veghe. De indata ce aceasta rutina va fi implementata, parintii vor constata ca bebelusul este tot mai linistit, mai curios si mai receptiv. Pe masura trecerii timpului si odata cu cresterea copilului, perioada de veghe se va mari de la 90 de minute la 3 si respective 4.5 ore si la fel si ciclurile de somn.

Si totusi, de ce bebelusii  nu adorm singuri de indata ce obosesc?

Pentru ca ritmul ultradian guverneaza perioada de veghe. Practic, nu aduce somn, ci induce o stare de alerta. De aceea, pentru o perioada, bebelusii  trebuie ajutati sa adoarma deoarece creierul lor nu are capacitatea de a o face singur ( desi exista un procent foarte mic de copii care se nasc cu abilitatea de a se autolinisti, insa acestia sunt exceptia, nu regula).

Majoritatea parintilor aplica tehnici de linistire precum leganatul, alaptatul, plimbatul in brate, cu masina sau in marsupiu, etc. Daca acestea functioneaza cand bebelusul este foarte mic, odata cu trecerea timpului, aceste tehnici nu mai sunt de mare folos deoarece odata intrerupte, bebelusul se trezeste si procesul trebuie repetat.

Ceea ce multi parinti nu stiu este ca,

undeva intre 2 si 4 luni, bebelusii isi creeaza niste asocieri de somn de care vor fi dependenti foarte mult timp. De aceea, este benefic ca parintii sa ofere spatiul necesar micutului ca acesta sa isi descopere abilitatea de a se autolinisti. Astfel, sa ajute copilul sa isi dezvolte niste asocieri de somn pe care acesta sa le poata gestiona independent fara ca interventia parintilor sa fie necesara. In caz contrar, adormirea unui bebelus va deveni o sarcina foarte extenuanta.

Va urma.

 

Text: Ioana Fabian

Foto: Netmums.com

 

Surse:

BRIEF INTERVENTIONS: TREATING SLEEP AND BEDTIME PROBLEMS. Emotional Health Committee Maryland Chapter American Academy of Pediatrics

THE 90-MINUTE BABY SLEEP PROGRAM. Polly Moore

Georges Copinschi, Etienne Challet, in Endocrinology: Adult and Pediatric (Seventh Edition), 2016

www.sciencedirect.com

 


 

Nu uitati: http://margo4home.ro/ro/servicii/